Last Mile Delivery: 5 top τάσεις για το 2022 που αξίζει να προσέξετε

Περισσότερα από 4 τρις δολάρια επενδύθηκαν μέσα στο 2020 σε λιανικές online αγορές. Η ραγδαία ανάπτυξη στο λιανικό εμπόριο, η ροπή προς βιώσιμες λύσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών, διαμορφώνουν τις τάσεις στο last mile delivery.

Τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στις διαδικασίες παραλαβής και παράδοσης;

Στο παρόν άρθρο αναλύουμε τις 5 τάσεις για το 2022, που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις μεταφορές και τη διανομή, βασιζόμενοι σε πραγματικά δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς.

Οι 5 τάσεις του last mile delivery για το 2022

Last mile παράδοση κατ' οίκον

Αμεσότητα στην παράδοση

Σύμφωνα με έρευνα, το 68% των καταναλωτών είπαν ότι η εγγύηση γρήγορης παράδοσης θα τους ωθούσε να κάνουν μια online αγορά. Η αμεσότητα στην παράδοση μεταφράζεται σε παράδοση την επόμενη μέρα ή συχνά και την ίδια μέρα. Η παράδοση την ίδια μέρα φαίνεται να απασχολεί αρκετά τους retailers, αφού το 65% σχεδιάζει να την προσφέρει στους πελάτες της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ακόμη, δεν είναι ουτοπικό να μιλάμε και για παράδοση μέσα στην ίδια ώρα, ειδικά για παραγγελίες τροφίμων, οπωρολαχανικών και ψιλικών ειδών, κάτι που εφαρμόζεται επιτυχώς από τις μεγάλες εταιρείες παράδοσης στην Ελλάδα.


Last mile delivery στα φαρμακευτικά προϊόντα

Το same hour delivery αγγίζει φυσικά και τον κλάδο της υγείας και της μεταφοράς φαρμάκου, καθώς η παράδοση εντός ώρας ή και συντομότερα, κρίνεται απαραίτητη για επείγουσες περιπτώσεις περίθαλψης και άμεσης ιατρικής φροντίδας.


Live tracking παραγγελίας και last mile delivery

Σύμφωνα με το Forbes, η δυνατότητα για live tracking μιας παραγγελίας μπορεί να γίνει ένας ακόμα τρόπος να αυξηθεί η πιστότητα των πελατών. Όσο ο πελάτης αναμένει το πακέτο του, ο ενθουσιασμός του μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την αξιοπιστία της τελικής διανομής, και τελικά να μεταμορφωθεί σε πλήρη ικανοποίηση από την πραγματοποιημένη αγορά.

Live tracking πακέτου στο κινητό

Αυτό σημαίνει ότι η αξιοπιστία μιας μεταφορικής εταιρείας έχει όφελος και για τον ίδιο τον έμπορο. Το live gps tracking δυναμώνει με λίγα λόγια τη σχέση μεταξύ του αποστολέα ενός πακέτου και του παραλήπτη, και μπορεί να αποτελέσει βασικό λόγο για επαναλαμβανόμενες αγορές.

Αυτοματοποίηση εργασίας με bots

Ήδη σε χώρες του εξωτερικού παραδόσεις εντός του αστικού ιστού πραγματοποιούνται με delivery bots. Τα delivery bots είναι αυτόνομα οχήματα που φέρνουν τα πακέτα στην πόρτα του παραλήπτη. Έχουν ενσωματωμένες 10 κάμερες για 360 μοιρών αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου. Χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων, πλοήγηση GPS, μετρικά όργανα, γυροσκόπια και πολλά άλλα.

Αυτόνομα delivery bots για διανομή πακέτων

Εκτός από τα delivery bots υπάρχουν και bots που χρησιμοποιούνται στο warehousing και στα κέντρα διαλογής πακέτων των εταιρειών courier. Πρόσφατα η ΕΛΤΑ χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένα bots διαλογής, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και εργάζονται αρμονικά με το ανθρώπινο δυναμικό, για βελτίωση της παραγωγικότητας και ταχύτερη εξυπηρέτηση.

Η πρωτοβουλία αυτή δημοσιεύθηκε στο Money Review και δέχθηκε τις επευφημίες του weforum.org, ένα forum που προσελκύει τους σημαντικότερους πολιτικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς και άλλους ηγέτες της κοινωνίας μας, οι οποίοι διαμορφώνουν τις παγκόσμιες αλλαγές.

Τα ΕΛΤΑ αλλάζουν το παιχνίδι με αυτοκινούμενα bots διαλογής

Περιβαλλοντική συνείδηση

Η έννοια της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης αφορά έντονα τον τομέα των μεταφορών. Ειδικά από το 2022 και έπειτα αναμένουμε διανομές με μικρότερο καρβονικό αποτύπωμα.

Όλα δείχνουν ότι η βιωσιμότητα είναι βασικό ζητούμενο στον κλάδο. Ήδη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. ψηφίστηκε νόμος που απαιτεί μηδενικές εκπομπές ρύπων σε νέες αγορές φορτηγών οχημάτων. Ακόμη, η Amazon έχει δεσμευτεί ότι θα έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040. Η κοινωνία επιζητά μεταφορές με μικρότερο κόστος για το περιβάλλον, χαμηλότερο καρβονικό αποτύπωμα, λιγότερους ρύπους και μείωση στη χρήση του χαρτιού για τις διαδικασίες.

Last mile delivery & digital δεδομένα

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο των μεταφορών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η αξιολόγηση, το reporting και η λήψη στρατηγικών αποφάσεων διευκολύνονται μέσω της ψηφιοποίησης και αρκετές διαδικασίες αυτοματοποιούνται.


Τα ανθρώπινα λάθη, οι υπερωρίες και η ασύγχρονη διατμηματική επικοινωνία γίνονται παρελθόν. Τα ψηφιακά δεδομένα μεταφέρονται με ταχύτητα, η ενημέρωση συναλλαγών γίνεται real-time, και το last mile προσφέρει τελικά τη βέλτιστη εμπειρία στον πελάτη. Η τεχνολογία είναι πλέον εδώ και η τάση για αυτοματοποίηση μας περιμένει.

Σύνοψη

Είδαμε τις 5 τάσεις που αναμένονται να κυριαρχήσουν στις μεταφορές και συγκεκριμένα στο last mile των παραδόσεων:

  • Βελτίωση του χρόνου παράδοσης με παράδοση την ίδια ή την επόμενη μέρα
  • Δυνατότητα live παρακολούθησης παραγγελίας
  • Αυτοματοποίηση εργασιών και παραδόσεων με ρομπότ
  • Βιωσιμότητα και προσπάθεια για μηδενικούς ρύπους
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, συνεργασία και βέλτιστη εξυπηρέτηση
Παράδοση με μηχανάκι εντός πόλης - Last mile delivery

Η Telenavis αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και δημιουργεί λύσεις που καλύπτουν το τώρα και το αύριο. Δείτε αναλυτικότερα τις 5 τάσεις στο last mile και τις μεταφορές, μαζί με στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών για τον κλάδο, στο δωρεάν report που ετοιμάσαμε.

BLOG

Καταγραφικό Θερμοκρασίας για Ψυκτικό Θάλαμο Φορτηγού: Μετάδοση θερμοκρασιών σε πραγματικό χρόνο

Καταγραφικό Θερμοκρασίας για Ψυκτικό Θάλαμο Φορτηγού: Μετάδοση θερμοκρασιών σε πραγματικό χρόνο

Τι λύσεις εποπτείας θερμοκρασίας στον ψυκτικό θάλαμο φορτηγού υπάρχουν; Γνωρίζετε για το καταγραφικό θερμοκρασίας με real-time πληροφόρηση; Διαβάστε όλες τις επιλογές καταγραφής θερμοκρασίας οχήματος στο άρθρο μας.

Κατανάλωση καυσίμου, αποτύπωμα άνθρακα & πώς να κάνετε οικονομία στα καύσιμα του στόλου σας

Κατανάλωση καυσίμου, αποτύπωμα άνθρακα & πώς να κάνετε οικονομία στα καύσιμα του στόλου σας

Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα; Πώς μπορείτε να το μειώσετε για τα οχήματά σας και να εξοικονομήσετε απο την κατανάλωση καυσίμου. Βρείτε πράσινες λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία και σας προσφέρουν οικονομία στην κατανάλωση.